HTML

moreszk.hu

Friss topikok

Címkék

Nők, gyermekek, öregek

2010.10.11. 17:37 szénaboglya

Megkezdődnek a bűnös cselekedetek.

Első deportálás a pesti Belvárosból. 1944 május:


Deportálás Kőszegről. 1944 június:


Falu. Viszik őket:


Egy vagon a sok közül:


Megbélyegzett öreg:


Mustra:


Ellenség külföldön (a varsói gettóban):


Gyerekláger, Theresienstadt:


Az egyik fő úticél,  Auschwitz-Birkenau:


Ugyanott, a kapun belül. Szelektálás:


A nyilas hatalomátvétel után. Wesselényi utca:


A fenti kép 1944 október 22.én készült.

Férfi túlélők, 1945:

Magyarországon a vészterhes időkben komoly embermentő munka folyt, melyben katolikus papok is részt vettek. A református Jó Pásztor Misszió Éliás József vezette bizottságának tagjai árvaházat hoztak létre. A nemzetközi követségek védelme alatt 1944 októberében 32 gyermekotthont létesítettek és a felnőttek számára is szerveztek otthonokat.

Ezekben több ezer lelket sikerült átmenteni a jövendő számára – írta Éliás. Ebben a szép, emberfeletti, krisztusi munkában a református belmisszió munkatársai mellett is ott dolgoztak az evangélikus belmisszió emberei, többek között a kimagasló szerepet játszó Sztehlo Gábor is. Ő a Jó Pásztor gyermekmentő munkáját irányította.  A Jó Pásztor otthonaiban 1944 október 1 és 1945 február 1 között 2000 személy fordult meg, az ide került gyermekek közül senki sem vesztette életét. - Összesen 671-en kapták meg az üldözöttek mentéséért odaítélt izraeli kitüntetést. Közvetve, vagy közvetlenül legalább ötezer honfitársunk vett részt az embermentő akciókban.

Szólj hozzá!

Címkék: nők gyermekek

A bejegyzés trackback címe:

https://moreszkhu.blog.hu/api/trackback/id/tr815109587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása